1.-. Importància del sòl.
El sòl ens ho dona tot i si aquest és perd, tot se’n va,
només resta mineral i la vida vegetal queda reduïda a bacteris i organismes
específics d’ecosistemes extrems. És la desertització.
El sòl és quelcom complexa, en la seva profunditat
vertical, hi viuen 172.371 grups d’espècies, i la seva funció és la seva
consolidació, aquest horitzó de 200 mm és viu i es construeix humus.
Fer humus s’ha de viure, a partir de la seva font, la
matèria orgànica, es pot interactuar, podem construir estructures on el procés
es pugui treballar, facilitar la transformació de la matèria orgànica, es pugui
veure, tocar i olorar.
Aquesta és la clau, sabrem que tenim quelcom molt preuat
quan veiem vida a les nostres mans, cucs, escarabats, aranyes, tisoretes,
filaments i bolets.
Quan el color esdevé negrós, el color negre conté tots
els colors, més endavant sortiran en forma de tiges, fulles, flors i fruits.
Quan olorem un grapat de terra, diem que fa olor de bosc,
sí, fa olor de la respiració i de les substàncies químiques que desprenen
milers d’organismes, quan la vida respira.
El sòl es suc i essència per a la vida aèria, és aliment i
bressol de llavors, bulbs i arrels.
2.- Treballar el sòl, tenir-ne cura.
Treballar al sòl, treballar amb el sòl, en definitiva
tenir-ne cura, millorar-lo. Aquesta és la qüestió primordial que ens hem de
plantejar quan anem a responsabilitzar-nos d’un espai no mineralitzat, un espai
que encara respira, tant li fa si aquest tros és urbà o agroforestal.
Creiem que els sòls urbans i periurbans són els més
necessitats, els que necessiten més cures, no necessàriament, també els espais
agraris intensius, on el sòl els darrers 70 anys només ha tingut una funció
d’estructura física, aquests també els hi calen cures, diríem cures intensives.
A ambdós extrems l’urbà i el rural són necessàries actuacions i canvis de
model.
Primer per emprendre les cures, caldrà dissenyar
l’estratègia, definir el concepte, interpretar bé els fluxos d’energia i
definir unes actuacions programades, és la fórmula de la funció que em serveix
de guia.
D’això en diem permacultura. Dissenyar una estratègia
permanent en un entorn determinat que millori la relació humana amb el seu
entorn.
Quan parlem de sòl doncs, parlem de terra, de sòls oberts
i no sota l’asfalt o el formigó, però no per això no podem crear sòls i
ecosistemes ( comestibles) si disposem de l’essència, la matèria orgànica.
Per tant, el primer principi serà identificar les fonts
pròpies d’energia, de l’indret o més properes i/o comunitàries.
D’on podem captar la font de carboni per a crear un cicle
tancat que ens nodreixi de substrat fèrtil, i alimenti la microflora i la
microfauna primer, la cadena tròfica serà àmplia i diversa quan més vida
tinguem al sòl.
És a dir, quanta més vida gaudeixi d’abundància de
matèria orgànica més gran, resilient i sana serà la vida vegetal que ens ha
d’alimentar.
3.- Preparació de permabox.
Hi ha uns efectes que a l’hora de dissenyar un espai de
cultiu, eficient i permanent cal tenir molt en compte; són la pluja, el sol, i
el vent.
L’agricultura ha buscat o millor ha desitjat sempre
controlar el medi per evitar pèrdues en la producció i tenir bones collites.
En el disseny que m’ocupa he procurat dissenyar al mínim
cost possible, aprofitant l’entorn industrial, per exemple palets de fusta.
El disseny consisteix en construir caixes de aprox 0,5
m3. Un cop plenes de compost, la matèria orgànica s’estabilitza a l’abric dels
efectes de l’erosió.
La pluja, el vent e insolacions excessives, queden
amortides o esdevenen avantatges ja que aprofitem tota la precipitació
acumulada dintre del que hem anomenat permabox.
L’abric que representa el permabox per a la matèria
orgànica, és essencial per a la retenció i estabilització del carboni en un
estrat vertical d’aproximadament 50 cm, formant humus per sota d’una capa
d’encoixinat que el protegeix d’insolacions excessives o bé de ventades fortes.
Hem tingut pluges fortes, per sobre de 200 mm/m2 que
sense la protecció del permabox, l’impacte en la superfície del sòl hauríem
provocat la pèrdua total d’aquesta matèria orgànica i humus estabilitzat.
Conclusió: Cal doncs protegir la zona de cultiu, no només
l’ús de palets és una solució viable, hi ha moltes fórmules. Utilització de
troncs d’arbres morts, branques i roques, fibres diverses, boga i cànem, etc.
4.- Cobertures.
El sòl és un organisme viu, un biòtop
sensible i que com en ecosistemes forestals es protegeix, ningú posarà en dubte
que la caiguda de les fulles a la tardor facilita l’aportació de matèria
orgànica al sòl i a més ho fa en diferents graus de degradació, en funció del
temps d’arribada a la superfície.
Aquest fet físic i fàcil de comprendre;
cauen les fulles unes sobre les altres, les primeres per pressió, humitat i
foscor permeten la vida de milers de famílies d’espècies, molt efectives
degradant aquesta matèria orgànica que provoca diferents estadis (MOR, MORDEM,
MULL) en un procés d’humificació que facilitarà, si la temperatura, el vent i
la humitat són òptims, la temporada de bolets, els cossos fructífers de fongs,
les hifes formen part d’aquest procés de degradació de la matèria orgànica i
requereixen bona humitat, de vent el just, i temperatures positives.
Si aquests principis ens els apliquem
en l’agricultura, entendrem que cal canviar de model, estripar, llaurar, deixar
els camps despullats als efectes del vent i de la pluja, només provoquen pèrdua
de matèria orgànica i erosió, perdem la matèria orgànica i els nutrients, el nitrogen
per lixiviació en forma de nitrats, o es fa volàtil com a amoníac, el sòl es va
empobrint, cal molta energia per a suplementar aquestes pèrdues i mantenir
nivells de collites acceptables.
L’energia d’aportar nutrients per a no
disposar de cobertes vegetals es enorme, quan els preus dels combustibles
fòssils han estat barats ha estat la pauta comuna, però en períodes
d’escassetat aquest fet, ja sigui per litres de combustible per a llaurar els
camps, ja sigui pels preus dels adobs de síntesi, fa inviable aquestes pautes.
L’única manera de tornar a la
producció raonable i factible de fruiters i verdures és l’agroecologia, és a
dir la planificació tenint en compte l’ecologia dels sistemes, el primer és el
sòl com a tal, el sòl com biòtop ric, divers i nodrit de manera regular per
aportacions de matèria orgànica. I aquest medi edàfic s’ha de protegir, com al
bosc, arbres i les fulles a la tardor el protegeixen.
Ens calen doncs tècniques que no
compactin el sòl, la vida edàfica és aeròbica i anaeròbica, però per a
l’aeròbica no podem compactar, xafar la superfície, i així facilitar-ne la vida
aeròbica que requereix oxigen per a desenvolupar-se i fer la digestió de la
matèria orgànica fresca.
Ens cal una superfície coberta de
vegetals, vius i morts, ens cal en determinades èpoques de l’any lògicament les
de producció, una coberta diversa i completa de vegetals, les associacions de
plantes són l’alternativa als monocultius, que potser faciliten la mecanització
i eliminació de competències, però són despesa d’energia. En les èpoques de
llum curta i de poca activitat fotosintètica, de baixes temperatures ens calen
cobertes verdes o seques en funció dels cultius associats.
5.- Adobs verds
En el nostre model definim espais de
creixement de plantes verdes, combinacions de lleguminoses, crucíferes i
gramínies diverses i associades, és una part essencial del nou model
d’agricultura que ens ocupa. Aquestes biomassa s’utilitzarà amb una doble
funció, assentar i mantenir la totalitat de la superfície activa biològicament
i estable mecànicament als efectes de l’erosió, a més ens aportarà matèria
orgànica que un cop segada i seca ens servirà per protegir i encoixinar les
zones de producció destinades a les verdures i fruits en el període de
producció i un cop estiguem en repòs per parada hivernal.
6.- Preparació de compost.
El model de preparació de la MO per
tal d’obtenir un compost apte per a ser incorporat a la zona destinada al cultiu,
(en el nostre cas permabox), requereix un capítol apart; en el qual abordarem la metodologia i les
tècniques de preparació de la fermentació i el manteniment de la biomassa mare per
a no perdre la base per a l’accelaració de la descomposició un cop anem
incorporant a la compostera la MO diversa.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada