Passa al contingut principal

Transicions i territoris.

 

Fa poc, assistint en unes jornades anomenades, energia, ecologia i sobirania, persones amb criteri pretenien argumentar de totes les maneres possibles que ens cal fer un salt qualitatiu i especialment quantitatiu en la implantació de les EERR a Catalunya, res a dir, ben cert és l'endarreriment i la imperiosa necessitat de fer un salt endavant, o ara o mai.

Ja són molts els que han assumit que a Catalunya no assolirà cap independència energètica i que la dependència energètica agreujada pel tancament nuclear (tot i que ja s'albiren pròrrogues) és ja una evidència difícil de negar.

Si ens mirem, sempre ho he intentat fer així, els territoris com espais definits en aspectes geofísics i biofísics i que aquests tenen una importància vital en la relació del medi físic amb les poblacions humanes i activitats econòmiques que s'hi desenvolupen, aleshores, no puc deixar de fer segmentacions en el mapa que són i així ho entenc i ho he defensat abastament, claus per a comprendre i definir les estratègies públiques de serveis essencials, dit clarament, les conques hidrogràfiques són, i més en l'àmbit de la transició energètica, claus per a planificar i per a executar polítiques en benefici del conjunt de les poblacions que hi habiten, lluny de les dinàmiques d'àmbits parcials d'administracions polítiques i/o interessos privats.

Les EERR són enginys sempre del territori i pel territori, però hi ha territoris i territoris, les conques internes de Catalunya no són pas el mateix que la Conca de l'Ebre, és evident que per això són tant importants les MAT's "de turno" que han de facilitar el nodriment energètic de Megalòpolis cada cop més deficitàries, en el nostre cas, Barcelona.

Si entenem aquest immens forat negre de consum d'electricitat, gas, petroli i potser una mica de biomasses que s'esmuny per l'Àrea Metropolitana Barcelonina, entendrem on aquest debat s'hauria de centrar.

És evident que el conjunt dels territoris de les corones del primer cinturó fins al quart cinturó, acabant amb el rerepaís més allunyat, tot és un immens entramat d'interdependències, econòmiques (turisme intern, béns de consum, publicitat, etc), sanitàries ( cures en Hospitals), educatives (Universitats i centres de recerca e investigació), infraestructures (ports, aeroports, eixos ferroviaris, etc) tot és interdependent i cap sentit tenen els posicionaments autàrquics de determinats territoris més provincians, així s'enganya a la població i es transiten per posicions dubtoses i sovint plenes de xenofòbies per a no dir interessadament elitistes o directament classistes que ve a ser el mateix.

Caldria un marc de treball interdisciplinari e interregional per tal que; sense predeterminacions i amb les dades tècniques reals i científiques, tenint en compte les necessitats energètiques e hídriques dels territoris en els escenaris de crisi climàtica, tant de les conques internes i de la conca de l'Ebre, veure què es pot consensuar, parlar, parlar i escoltar i escoltar.

Per tant, el Debat energètic al meu entendre caldria obrir-lo a territoris com Aragó i Navarra i part del País Valencià. O no seran els kW de l'Ebre que hauran d'alimentar les metròpolis mediterrànies?.

Així com les conques internes, parcialment hi haurien intercomarcalment de posar-se a debat,  què es pot consensuar i què es pot implantar en un cronograma a curt termini, amb relació a l'aprofitament de vent, Sol, biomasses (sòlides i líquides), i com la gestió de l'aigua i dels residus (en general; domèstics, agropecuaris, industrials) s'interrelaciona amb aquests vectors.

Sense un Debat rigorós que segurament hauria de ser organitzat a partir de taules sectorials, sempre amb l'apriorisme que tothom ha d'aportar , però tothom ha de rebre també. Cal com mínim garantir el futur de les activitats considerades viables davant dels nous escenaris de crisi climàtica i aquelles activitats d'alt risc de col·lapse, han de rebre el suport de tota la societat per a reconvertir-se i no deixar-les a la intempèrie, és en aquests extrems on els posicionaments més radicals i de bloqueig s'alimenten i ens tenen el punt mort en que ens trobem. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Descentralització i serveis municipals.

La darrera setmana de novembre a Barcelona, convidat per la Cambra Alemanya a Espanya he pogut participar en una Jornada sobre les xarxes de calor i fred amb fonts renovables. El Cònsol d'Alemanya a Barcelona va estar molt prudent, ja se sap, en plena aplicació del 155, l'home no es podia permetre cap relliscada, cap referència a la situació política del País, l'única referència lingüística fou pel castellà, o millor dit per a l'espanyol, de fet l'ambient era com si no fóssim a Catalunya, i érem a l'estació de Sants. Ningú aixecava la veu, el pobre ponent de l' ICAEN (Institut català de l'energia) en un to baix, parlar de lleis aprovades pel Parlament de Catalunya, com la Llei de Transició energètica que es desprèn del Pacte Nacional per a la Transició energètica, ja de per si s'entén que ni per Nacional, ni per Transició energètica té cap mena de validesa en aplicació del 155, en parlà sense massa convenciment, com donant a entendre, a...

Estem en obres. Emergència climàtica.

Parlem d'autodeterminació, podem (auto) determinar-nos per altres camins als explorats fins avui?, creieu que no disposem de mitjans? Doncs jo crec que sí, en aquesta Europa que alguns voldrien en flames, cada cop en són més els que estem convençuts en autodeterminar-nos des dels carrers, els barris, els habitatges, els polígons industrials i la seva indústria, la universitat, l'empresa, els equipaments, el transport, els parcs, autodeterminar-se des de les viles i ciutats, des del rerepaís. Només cal fer un exercici d'imaginació col·lectiva i definir un pla d'emergència, no esperem que ens ho facin des de dalt, l'àmbit local, el poder local, pot fer-ho. Pot preparar el poble, el barri, els habitatges, els polígons, els espais naturals, els horts, els conreus, el bosc, les platges, tot alcalde o alcaldessa hauria de posar ja un cartell en "obres" a l'entrada del seu poble; "Els propers 10 anys estem en obres per emergència climàtica"...