Recentment s’ha publicat les darreres actualitzacions de les estrelles
Michelin, he quedat molt sorprès que a Alsàcia n’hi hagi 29!, en contra
dels 16 corresponents a les comarques gironines que per territori en podríem
fer una comparació, més del doble a Alsàcia, crec que convé reflexionar sobre
aquest fet.
No vull desmerèixer cap dels restaurants que ostenten aquesta
distinció, entre altres raons pel fet que m’és impossible assaborir els seus
serveis, però sí que puc donar-hi voltes, si més no des de d’una òptica més general, el perquè? i reflexionar quin impacte tenen aquests
serveis d’alt valor afegit, de prestigi local i de beneficis pel territori.
Alsàcia és una terra molt particular, amb molta cultura gastronòmica, especialment marcada per la cuina francesa i per les mateixes arrels germàniques. Ara bé les comarques gironines tenen la sort de disposar d’un clima, d’un territori i d’unes tradicions mediterrànies molt agraïdes, la cuina del País és molt variada, hem tingut personatges molt universals que convindria explotar i no ho fem prou, Dalí, Josep Pla, als dos els agradava menjar molt bé, i part de la seva obra té relació amb la cuina de l’Empordà, per dir-ne alguns, no estaria de menys per exemple d’en Pla promoure la reedició i traducció de la seva obra, la cuina d’aquesta terra incorpora els productes del mar, de muntanya, de l’horta i sempre amb olis d’oliva de molta qualitat i bons vins blancs, negres, rosats o caves, maridant els plats, és cert que hi ha hagut notes excel·lents en el festival michelin, Ferran Adrià, Germans Roca, i altres molt interessants, però que en queda del Bulli, potser no caldria insistir en grans models elitistes, en definitiva invertir en formació pel sector. Els joves d’avui seran els que innovaran i faran gran aquest sector. La natura els hi va de cara.
Aleshores, com és possible que ens quedem a meitat del camí i disposem de reconeixements molt per sota de les nostres possibilitats? La capacitat de valorar el que es té a prop, treure’n el màxim de suc és símptoma d’intel·ligència i garantia de futur.
La resposta no pot ser un altre, malgrat que són molts els esforços fets no s’ha potenciat especialment l'emprenedoria gastronòmica, ni tampoc la formació professional en aquests sectors. A títol d’exemple a França, els Lycée lligats a l’hostaleria són centres d’ensenyament secundari de gran capacitat, per exemple l’Ecole hôtelière de Strasbourg, és un Lycée amb gran prestigi així ho explica el seu director:
Alsàcia és una terra molt particular, amb molta cultura gastronòmica, especialment marcada per la cuina francesa i per les mateixes arrels germàniques. Ara bé les comarques gironines tenen la sort de disposar d’un clima, d’un territori i d’unes tradicions mediterrànies molt agraïdes, la cuina del País és molt variada, hem tingut personatges molt universals que convindria explotar i no ho fem prou, Dalí, Josep Pla, als dos els agradava menjar molt bé, i part de la seva obra té relació amb la cuina de l’Empordà, per dir-ne alguns, no estaria de menys per exemple d’en Pla promoure la reedició i traducció de la seva obra, la cuina d’aquesta terra incorpora els productes del mar, de muntanya, de l’horta i sempre amb olis d’oliva de molta qualitat i bons vins blancs, negres, rosats o caves, maridant els plats, és cert que hi ha hagut notes excel·lents en el festival michelin, Ferran Adrià, Germans Roca, i altres molt interessants, però que en queda del Bulli, potser no caldria insistir en grans models elitistes, en definitiva invertir en formació pel sector. Els joves d’avui seran els que innovaran i faran gran aquest sector. La natura els hi va de cara.
Aleshores, com és possible que ens quedem a meitat del camí i disposem de reconeixements molt per sota de les nostres possibilitats? La capacitat de valorar el que es té a prop, treure’n el màxim de suc és símptoma d’intel·ligència i garantia de futur.
La resposta no pot ser un altre, malgrat que són molts els esforços fets no s’ha potenciat especialment l'emprenedoria gastronòmica, ni tampoc la formació professional en aquests sectors. A títol d’exemple a França, els Lycée lligats a l’hostaleria són centres d’ensenyament secundari de gran capacitat, per exemple l’Ecole hôtelière de Strasbourg, és un Lycée amb gran prestigi així ho explica el seu director:
Christiane
Muylaert
Proviseure
La veritat és que els fets demostren que 1.100
alumnes són formats anualment amb l’excel·lència, quants poden tenir aquesta
oportunitat a les comarques gironines? O al conjunt de Catalunya,
aleshores no és d’estranyar les 29
estrelles d’Alsàcia.
Estrasburg 5 de febrero de 2016.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada