Passa al contingut principal

Reflexions des de terres del Rin. (XXXII)


Confiança.

La confiança, és la paraula perduda, si no hi ha confiança no hi ha tampoc somnis possibles, sinó hi ha confiança vivim en un malson permanent, quan Marina Garcés www.marinagarces.com parla de retrobar la confiança coincideix potser sense saber-ho amb Claudia Kempfer www.claudiakemfert.de , ambdues creen opinió, pensen i escriuen, una des de dues llengües ibèriques, la catalana i la castellana, l'altre des de també dues llengües l'alemanya i l'anglesa, una des de la filosofia inacabada en un Món acabat, l'altre des de l'economia en un Món també esgotat, percebut com a sobreexplotat, sobreconectat, sobrepoblat i globalitzat on a més l'especialització ens fa analfabets globals i per tant manipulables i dependents.

Ambdues percepcions són imprescindibles per aportar mecanismes, instruments i alhora solvència a la confiança envers les persones, ens cal proclamar a quatre vents la necessitat de confiar entre les persones, entre institucions, entre empreses, entre organismes, sense confiança no hi haurà futur, les relacions de confiança ha de basar-se en el fet de creure que ningú farà res que ens pugui perjudicar, analitzarà e interpel·larà l'entorn, i si el seu postulat és coherent amb la confiança, no tindrà impediments per a desenvolupar la idea, la persona, l'empresa o la relació.

És en societats madures i confiades que la transició energètica i per conseqüència la descentralització i la bioregionalització de les economies és possible, el repte és fer-ho global, però és creïble, és necessari, és possible, s'imposarà.

Lluny estem d'aquesta idea revolucionaria?, o no tant?, els pesadors en llengua alemanya conviuen amb l'arrel "Trau" de "Traum" somni i "Traue" confiança. Somiar sense confiança no és possible. La dualitat confiança-sommi és imprescindible per a pensar, sense confiança no es pot somiar, no es pot crear sense somiar i no es pot avançar, la Humanitat ha avançat gràcies a moments en què les condicions de confiança han permès fer créixer el somni, depenent dels moments històrics, el poble alemany fidel a la seva llengua va protagonitzar etapes glorioses del pensament humà, però també la confiança va ser traïda pel nazisme, Hitler i especialment Goobels feren somiar al poble alemany com a únic, la confiança amb els líders va ser criminal i desastrosa.

Avui, el "Trau" alemany encara funciona, es troba arrelat com l'essència mateixa del poble alemany, s'entén molt bé quan la Cancellera alemanya diu als mitjans de comunicació, davant la crisi humanitària dels refugiats, obrim fronteres, acollirem 1 milió de persones, i el País majoritàriament, ja sé que hi ha dissidència populista i d'extremadreta, ja sé que hi ha hagut crema de cases d'asil, ja, però la majoria del poble alemany, es va fer seva la frase, "wir schaffen das" nosaltres ho aconseguirem. Alemanya no serà la mateixa, però ho aconseguirem i serà millor. Això només es pot entendre en una societat en què la corrupció no és tolerada. Si hi ha confiança es pot somiar, de ben segur que un milió de persones fugides a sang i foc de casa seva, avui comencen a somiar, no els serà fàcil, però se'ls ha retornat la confiança. Aquesta determinació i confiança es va viure també després de l'accident de Fukushima, tancament de les nuclears, "Energiewende" Transició energètica, "wir schaffen das" nosaltres ho podem aconseguir. La determinació ha estat clara i els fets ho demostren, només cal venir per aquí dalt i adonar-se de la importància de les energies renovables en la vida professional, comunal i privada.

Per contra, la desconfiança és la tònica general a Espanya, majoritàriament no és creïble, no hi creuen com a mínim 2 milions de persones a Catalunya, no hi creuen tampoc milions d'espanyols, però les estructures del Poder tenen segrestada la confiança, i aquest fet, constitucional o no, impedeix el somni, el dels que volem un camí propi i fins i tot pels que el volen compartir, només és possible la continuïtat fonamentada en els privilegis d'uns quants i l'assentiment de molts, la corrupció és l'assassina de la confiança, tothom malfia de tothom i per tant vivim en un malson, bé jo el visc una mica allunyat, no sóc dependent d'aquest Estat corrupte i per tant la marxa del País i de l'Estat m'ha permès un alliberament petit i personal, retrobant la confiança en altres terres llunyanes, potser és un miratge, haig de confesar que la desconfiança sovint em juga males passades.

Però recordo un dia a la tardor del 2012, assegut al despatx a Hessich Lichtenau, al Land d'Hessen, era mitja tarda, i em vaig adonar que tot, sense estridències,  tot funcionava. Sí, una sensació estranya, tot funciona encara....


Confiança, la paraula perduda al meu País.


Estrasburg a 15 d'agost de 2016

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El suïcidi d’Europa.

"En un poblet d'Alsàcia anomenat Mittelbergheim hi he trobat dues plaques, la del poeta polonès Czeslaw Milosz quan sommiava en la Pàtria europea, i la del soldat americà Irving Zurin, nascut a Ohio  vingut a donar la seva vida contra el nazisme, el 29 de novembre de 1944  davant una paret seca d'aquest poblet de terres del Rin. Dues plaques que m'han fet pensar en la deriva d'Europa, si repetim la Història ;  ni poetes, ni soldats l'hi donaran un altre oportunitat." El terror que estem infringint als refugiats és un error històric descomunal, amb les darreres decisions que la UE ha pres, hem convertit el Planeta en una immensa presó, no és possible ni el Dret a la fugida, la fugida dels desesperats ja no és possible , no compte la vida dels teus ni de la teva persona, quan esperar la mort es fa insuportable, s’ha volgut, Oh! Vergonya!, prohibir la fugida, fer-la impossible, no ho intenteu, sereu retornats al punt de partida, on la por, l’horror
Sorprèn llegir “ Eichmann a Jerusalem” d’Hannah Arendt, els nazis van poder identificar als jueus  gràcies als registres d’informació existents , però especialment gràcies als mateixos consells jueus, facilitaren les seves dades a les SS, ( en un primer moment d’acord amb els sionistes creien que el Reich els hi facilitaria una terra pròpia), primer els van concentrar, després aniquilar, la “Endlösung” la solució final al problema jueu en pro de la raça ària escollida. La planificació del genocidi davant la llar de foc, tot fent el típic „Frühstuck“ en una casa al llac de Wannsee als afores de Berlin, tot molt planer, tot molt fàcil, una Conferència de no més hora i mitja,  al gener drl 42, començava la  matança massiva organitzada, logística de ferrocarrils, fins acabar amb l’orquestra de música clàssica a l’entrada de les cambres de gas, la música per a facilitar l‘accés submís a la mort administrada per botxins cultes. Havent llegit les declaracions d’Eichmann al judici a Jerusa

Mecanismes de descarbonització en els territoris:

Davant l’emergència climàtica, els territoris han prendre mesures en els seus processos de gestió pública i privada associats als vectors: -           aigua -           residus -           energia ?? -           Bioenergia.... Si creuem els acords de descarbonització europea, aprovats recentment per la nova Comissió europea, a partir del que s’ha anomenat “GREEN DEAL” i ho fem amb les obligacions definides per a la EU anomenades BREF o bé MTD (Millors tècniques disponibles), Directiva 2010/75/ EU, veurem que tenim els instruments necessaris per tal de fer propostes útils als ents públics, aquells que tenen com a tasca de gestió els vectors: aigua i residus . Ens adonem també que es del tot necessari si volem assolir objectius de descarbonització, incorporar el vector energia  en la gestió de infraestructures de gestió de l'aigua i de residus, cal arreu aplicar la Directiva BREF, i així assolir amb èxit, estratègies que permetin transició energètica