Passa al contingut principal

Reflexions des de terres del Rin (XXII)



.....al matí a Alemanya "die Rhein", per la tarda a França "Le Rhin" 
 
Quan un s’hi posa, quelcom d’imprevisible es produeix, saps quan comences i en cap cas imagines com acabaràs. Hi ha molts temes que em remouen els intestins i això m’empeny a escriure, aquesta sensació a vegades de pressió, altres de buidor estomacal, acompanyat de flipades més o menys regulars, empeny a buscar sortides, l’escriptura em pauta i em tranquilitza l'esperit, retorna els plecs intestinals al seu lloc, segur que aquestes sensacions tenen molt a veure amb l’angoixa, amb la nostàlgia, la por, el sentit del ridícul, i fins i tot amb la incertesa, l’angúnia de ser petit, molt petit davant els grans reptes,  quan més va, les petites coses es converteixen en muntanyes, la paràlisi del cos i de les cames comporta un recaragolament dels intestins, tot s’enrosca, com si el mateix cos es reclogués, es fés petit, molt petit, empresonant tots els sentiments, no permetent alliberar l’angoixa i la por, comprimint-la a l’estómac, són elles les que causen aquest dolor permanent, aquest malestar inacabable, és per això que haig d’escriure, només per intentar alliberar-les, aquests maleïts fantasmes que m’estenallen.

Sé que aquests sentiments són perillosos, he viscut la malaltia dels cossos de Levy i del Parkinson en la meva estimada mare, he vist com el cervell angoixat ha acabat amb la seva vida,  amb un procés de llarga amargura de cinc anys. Estimada mare aviat vaig entendre el teu dolor, el teu bloqueig, les anomalies del cervell són molt doloroses, però haig de dir que la malatia del senyor Levy i la senyora Parkinson són de les meves doloroses, ho he pogut copçar entre els avis que l'han acompanyada en l'Asil Hospital del meu poble,  fins el darrer moment has estat conscient de les teves angoixes i pors, no hi hem pogut fer res, i és per això que principalment escric, per netejar el cos de les angoixes de la vida i de la mort.

Quan vius fora, quan el bon dia,  salutació com deia en Josep Pla determinant d’un País, es diu i es viu d’una altra manera, i t’adones que ni el paisatge, ni les persones poden copsar els teus pensaments de la mateixa manera, tot és molt diferent, podríem dir que la pressió es veu incrementada amb la permanent angúnia a fer el ridícul, a no pronunciar bé aquella paraula, a no entendre correctament el missatge, en definitiva de sentir-te més estrany encara, més petit e insignificant  del que ja normalment un es sent, si a més això es viu per partida doble,  viure en dos Països diferents al mateix dia, tot esdevé capriciós, complicat de digerir, i si per acabar-ho d’adobar, aquests dos Països són clarament dos tòtems entre els Països, l´un per creure’s massa sovint el patriota Nicolas Chauvin, personatge paranoic e inspirador del xovinisme, dixit - admiració excessiva pel propi país associada a un desinterès o a un menyspreu per altres cultures o països - ,  i l’altre;  què haig de dir d’Alemanya,  tots els adjectius queden curts quan t’entrebanques amb un il·luminat de l '“Abendland” diguis Occident, avui PEGIDA, quedes ben servit.

La “Grandeur” per a França i la “Macht” per a Alemanya i jo tan petit, petit com a persona, petit com a ciutadà d’un País petit, petit, molt petit en tot, aquest sentiment es fa a vegades insuportable i és aleshores quan apareix l’escriptura per a repensar tots aquests fantasmes estúpids, ni uns són grandiculents, tenen totes les misèries del Món i els altres tampoc són tan potents, els seus motors també fallen o bé enganyen.

Strasbourg/Rheinmünster a 4 de gener del 2016.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Mecanismes de descarbonització en els territoris:

Davant l’emergència climàtica, els territoris han prendre mesures en els seus processos de gestió pública i privada associats als vectors: -           aigua -           residus -           energia ?? -           Bioenergia.... Si creuem els acords de descarbonització europea, aprovats recentment per la nova Comissió europea, a partir del que s’ha anomenat “GREEN DEAL” i ho fem amb les obligacions definides per a la EU anomenades BREF o bé MTD (Millors tècniques disponibles), Directiva 2010/75/ EU, veurem que tenim els instruments necessaris per tal de fer propostes útils als ents públics, aquells que tenen com a tasca de gestió els vectors: aigua i residus . Ens adonem també que es del tot necessari si volem assolir objectius de descarbonització, incorporar el vector energia  en la gestió de infraestructures de gestió de l'aigua i de residus, cal arreu aplicar la Directiva BREF, i així assolir amb èxit, estratègies que permetin transició energètica

Aigua i sal, foc i energia. Concepte renaixement ecologista a la Mediterrània: Illa energètica versus energia distribuïda, emmagatzematge i embassaments.

                                           Font:  SZ-Karte; Quelle: World Resources Institute               https://www.sueddeutsche.de/wissen/wasserstress-atlas-wasserknappheit-1.4555268 La gestió dels recursos hídrics, en definitiva de les conques hidrogràfiques, així com  la gestió de l’energia hauria de ser abordada de manera integrada, especialment a Catalunya, país de boscos orogràficament molt divers. En el present article insistiré en el concepte territorial d’illa energètica, base d’una planificació territorial descarbonitzada i l’ús de l’aigua com a element d’emmagatzematge del propi recurs i d’energia potencial administrable. A La conca mediterrània, l’aigua sempre ha tingut un paper fonamental i als anys vinents encara serà més rellevant, depenent com s’abordi la seva gestió ens condicionarà el benestar futur més immeditat. L’estatut d’autonomia de Catalunya ens permet administrar i gestionar de manera exclusiva les conques hidrogràfiques anomenades int

Compost de quartier: Humusculture

Pour bien organiser un centre de compostage de quartier et en toute sécurité, il faut au moins 3 composteurs.  1.- La phase thermophile, celle qui travaille le plus. 2.- Phase de maturation, tous les 2-3 jours il reçoit du MO du composteur 1 et une fois plein il est laissé à maturation pendant 3 mois. 3.- Redémarrer le composteur.