Passa al contingut principal

Reflexions des de terres del Rin (IX)


Energia nuclear? Debat entre la desconexió o la continuïtat.

La data de caducitat dels reactors nuclears de l’Ebre esta fixada a partir del 2024, en termes energètics ja hauríem d’estar en el compte enrere, hauríem de tenir un Pla estratègic complementari a la descarbonització que inclogui la desnuclearització de l’economia catalana i per simpatia l’espanyola, en definitiva hauríem de tenir un Pla d’implantació de renovables i d’eficiència pel que representa la desconnexió. L’energia nuclear aporta al nostre mix energètic el 50 % de l’energia elèctrica consumida a Catalunya.

Entrem en una nova etapa política en termes generals a l’Estat espanyol però també en el context europeu, hi ha realitats que ens haurien de posar en alerta, avui en el Continent europeu, especialment Rússia i la seva llarga ombra té una influència cada cop més punyent, es percep pas a pas un retorn als Blocs, a una mena de guerra freda vinculada a models energètics del segle XXI, la influència que exerceix el gas rus en els governs de l’antic Pacte de Varsòvia és triturador, hi ha una part dels 27 socis de la UE que estan basculant cap al pupil·latge rus i altres que encara no saben què volen ser quan siguin grans. Aquest darrer cas és el de Catalunya i de la resta de l’Estat espanyol, què volem ser? O millor dit de qui volem dependre, és possible assolir nivells d’autarquia energètica?, ens convé continuar depenent del gas d’Algèria des d’una prespectiva peninsular. Són preguntes que haurien d’estar a la taula dels qui tenen l’obligació de la Governança de les diferents administracions.

En termes energètics no hi ha decisió sense conflicte, però no hi ha futur sense decisions, en aquest cas no fer res porta massa riscos associats. Imaginem que no fem res, quins riscos ambientals, econòmics i socials estem disposats a assumir?.

·         En una primera valoració, mantenir-nos en l’actual mix energètic, català o espanyol,  comportarà un increment de despeses relacionades als impostos ambientals vinculats al CO2, anar contra corrent dels Tractats internacionals de protecció del Clima, continuar a mercès de polítiques erràtiques, no és pas una bona decisió. 

·         Per altra banda la geopolítica ens pot jugar una molt mala passada, tenint en compte que el Gas que consumim prové de terres reivindicades pel nou Califat islàmic, i sembla que aquesta colla han arribat per a quedar-se i mantenir l’ai al cor, no crec que sigui bona estratègia plantejar negociacions futures amb un Estat d’aquestes característiques.

·         Per altra banda accedir a gas via Fracking, té uns costos ambientals i socials que tampoc crec que siguin raonables contabilitzar-loe en un territori tan antropitzat com és la Península Ibèrica.

·         No posar-nos a treballar a tot drap per a un model descentralitzat i lligat a les energies renovables implicarà allargar la vida de les nuclears, en definitiva no fer res també implica acceptar per imposició un model nuclearitzat que s’eternitza.

Com a conclusió; és urgent posar sobre la taula estratègies locals d’aprovisionament energètic renovable que tingui en compte els nous escenaris globals.

 

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El suïcidi d’Europa.

"En un poblet d'Alsàcia anomenat Mittelbergheim hi he trobat dues plaques, la del poeta polonès Czeslaw Milosz quan sommiava en la Pàtria europea, i la del soldat americà Irving Zurin, nascut a Ohio  vingut a donar la seva vida contra el nazisme, el 29 de novembre de 1944  davant una paret seca d'aquest poblet de terres del Rin. Dues plaques que m'han fet pensar en la deriva d'Europa, si repetim la Història ;  ni poetes, ni soldats l'hi donaran un altre oportunitat." El terror que estem infringint als refugiats és un error històric descomunal, amb les darreres decisions que la UE ha pres, hem convertit el Planeta en una immensa presó, no és possible ni el Dret a la fugida, la fugida dels desesperats ja no és possible , no compte la vida dels teus ni de la teva persona, quan esperar la mort es fa insuportable, s’ha volgut, Oh! Vergonya!, prohibir la fugida, fer-la impossible, no ho intenteu, sereu retornats al punt de partida, on la por, l’horror
Sorprèn llegir “ Eichmann a Jerusalem” d’Hannah Arendt, els nazis van poder identificar als jueus  gràcies als registres d’informació existents , però especialment gràcies als mateixos consells jueus, facilitaren les seves dades a les SS, ( en un primer moment d’acord amb els sionistes creien que el Reich els hi facilitaria una terra pròpia), primer els van concentrar, després aniquilar, la “Endlösung” la solució final al problema jueu en pro de la raça ària escollida. La planificació del genocidi davant la llar de foc, tot fent el típic „Frühstuck“ en una casa al llac de Wannsee als afores de Berlin, tot molt planer, tot molt fàcil, una Conferència de no més hora i mitja,  al gener drl 42, començava la  matança massiva organitzada, logística de ferrocarrils, fins acabar amb l’orquestra de música clàssica a l’entrada de les cambres de gas, la música per a facilitar l‘accés submís a la mort administrada per botxins cultes. Havent llegit les declaracions d’Eichmann al judici a Jerusa

Mecanismes de descarbonització en els territoris:

Davant l’emergència climàtica, els territoris han prendre mesures en els seus processos de gestió pública i privada associats als vectors: -           aigua -           residus -           energia ?? -           Bioenergia.... Si creuem els acords de descarbonització europea, aprovats recentment per la nova Comissió europea, a partir del que s’ha anomenat “GREEN DEAL” i ho fem amb les obligacions definides per a la EU anomenades BREF o bé MTD (Millors tècniques disponibles), Directiva 2010/75/ EU, veurem que tenim els instruments necessaris per tal de fer propostes útils als ents públics, aquells que tenen com a tasca de gestió els vectors: aigua i residus . Ens adonem també que es del tot necessari si volem assolir objectius de descarbonització, incorporar el vector energia  en la gestió de infraestructures de gestió de l'aigua i de residus, cal arreu aplicar la Directiva BREF, i així assolir amb èxit, estratègies que permetin transició energètica