Passa al contingut principal

Reflexions des de terres del Rin (X)


H2O, Sal i Energia.

No podem entendre Catalunya sense l’associació aigua i energia, aquest binomi fou la base de la revolució industrial i el desenvolupament de Barcelona com a gran Metròpoli. Les empreses Forces elèctriques de Catalunya (FECSA) o bé (HECSA) avui totes part de la matriu ENDESA han acabat en mans de ENEL avui italiana, altres més petites, com Elèctrica Caldense o a Estabanell i Pahisa, totes naixien gràcies al desenvolupament de l’energia hidràulica. Recentment estant entrant en el sector aigua empreses com l’espanyola Acciona o bé la francesa Suez i les seves influències, ja no en tenen prou amb el control de les concessions, ara ja volen la propietat d’empreses públiques d’interès general.

Illa energètica,  emmagatzematge/embassaments.

La gestió dels recursos hídrics i la gestió de l’Energia a Catalunya hauria de ser abordada de manera integrada. Insisteixo en el concepte territorial d’illa energètica, base d’una planificació territorial descarbonitzada, l’aigua a casa nostra tindrà un paper fonamental els anys vinents en la consecució dels objectius de gestió de la demanda d’energia, en aquest sentit les grans corporacions intenten el seu control.

La CHE (Confederación hidrográfica del Ebro), el Consorci del Besòs, Aigües Ter-Llobregat, Aigües de Barcelona, Companyia d’aigües de Sabadell, Aigues de Vilafranca, de Matar,  etc., fins fa poc totes eren públiques, avui la privatització ja arriba a nivells alarmants, però legislant això es pot revertir a favor dels interessos del territori i les persones.

Jurídicament, de qui és propietat l’aigua que circula pel territori? L’aigua és un Bé públic. Doncs no hi ha res a dir, la seva gestió sent avui privada en molts casos, és recuperable als interessos generals.

Tornem al model descentralitzat d’illa o illes energètiques interconnectades, l’aigua haurà de jugar un paper molt important, no podem pretendre assolir la sobirania del territori sense el control d’aquests recursos; aigua, sol, vent, biomassa, recursos naturals en benefici del Bé comú i la salvaguarda del Planeta. Entenem l’aigua com un medi viu i de transmissió energètica, fins avui aquest concepte ha anat per separat, uns es dediquen a treure profit de l’aigua com a Bé de consum, i altres a través dels cursos fluvials a treure’n profit energètic a partir d’infraestructures hidràuliques, acabant aquesta aigua sent lliurada amb més o menys encert al Mediterrani. I tots rebent les corresponets factures, els beneficis lluny del territori.


En un context de canvi climàtic, Catalunya patirà episodis de sequeres extremes, i com a tal tindrà dificultats en la gestió de l’aigua potable. Apareix doncs un nou vector, la dessalació per osmosi inversa de l’aigua de mar, les infraestructures dessaladores són una opció factible en contraposició als grans transvasaments, solució que de manera recorrent apareix en episodis de sequera. Però com tot, depèn com es plantegin aquests equipaments, volem dessaladores lligades de manera individual a la venda d’aigua potable o bé les volem integrades en un model públic de gestió energètica de l’aigua?.

En una gestió integrada, l’alt cost energètic de les dessaladores pot resultat irrellevant, aquesta aigua de mar, retorna als embassaments en períodes de màxima activitat solar, fotovoltaica o eòlica, bombada com aigua dolça; per contra aquest circuit secundari ens permet gestionar la demanda elèctrica metropolitana, en definitiva la conca del Ter i del Llobregat són territoris perfectament factibles per a tal fi, atesa la seva poca distància entre la costa i els seus embassaments (La Baells, Sau i Susqueda o el de Boadella) tots per sota de 100 km de curs fluvial, aquest model integrat ha d’incorporar infraestructures territorials d’energies renovables que ens garantiran el futur del País.

És del tot imprescindible desenvolupar les energies renovables lligades al territori, solar, bioenergia, geotèrmica, eòlica, eficiència, posar-les a la màxima potència i utilitzar la hidràulica com a gran acumulador.

Aigua i energia van de bracet, però això no és nou, ara toca la tercera revolució industrial.

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Transicions i territoris.

  Fa poc, assistint en unes jornades anomenades, energia, ecologia i sobirania, persones amb criteri pretenien argumentar de totes les maneres possibles que ens cal fer un salt qualitatiu i especialment quantitatiu en la implantació de les EERR a Catalunya, res a dir, ben cert és l'endarreriment i la imperiosa necessitat de fer un salt endavant, o ara o mai. Ja són molts els que han assumit que a Catalunya no assolirà cap independència energètica i que la dependència energètica agreujada pel tancament nuclear (tot i que ja s'albiren pròrrogues) és ja una evidència difícil de negar. Si ens mirem, sempre ho he intentat fer així, els territoris com espais definits en aspectes geofísics i biofísics i que aquests tenen una importància vital en la relació del medi físic amb les poblacions humanes i activitats econòmiques que s'hi desenvolupen, aleshores, no puc deixar de fer segmentacions en el mapa que són i així ho entenc i ho he defensat abastament, claus per a comprendre ...

Compost de quartier: Humusculture

Pour bien organiser un centre de compostage de quartier et en toute sécurité, il faut au moins 3 composteurs.  1.- La phase thermophile, celle qui travaille le plus. 2.- Phase de maturation, tous les 2-3 jours il reçoit du MO du composteur 1 et une fois plein il est laissé à maturation pendant 3 mois. 3.- Redémarrer le composteur.   

Reflexions des de terres del Rin (XVI)

Amb el pare anàvem a treure els gossos, sí, així ho dèiem, crec que a moltes cases de La Garriga i del rerepaís, el meu poble era rerepaís, Barcelona quedava molt lluny, la canalla sabíem tots que volia dir treure els gossos, no pas com ara que es passeja amb el gos. Treure els gossos era imprescindible, el meu pare era caçador, val a dir que ho era per a la seva estima a la natura, li agradava més treure els gossos que anar a caçar, gaudia darrere dels animals, veure'ls com es movien nerviosos entre les bardisses, fins que de cop aixecaven un conill o alguna vegada fins i tot la perdiu sommiada. Eren temps en què encara hi havia vida per les vinyes i camps que s’enfilaven cap a Santa Margarida. El meu poble, com a moltes de les comarques al voltant de la ciutat de Barcelona, vam viure a finals dels seixanta i especialment pels setanta, aprofitant els finals del franquisme, un creixement econòmic i urbanístic descontrolat i desmesurat en què els terrenys bàsicament de secà i f...