Passa al contingut principal

Reflexions des de terres del Rin (X)


H2O, Sal i Energia.

No podem entendre Catalunya sense l’associació aigua i energia, aquest binomi fou la base de la revolució industrial i el desenvolupament de Barcelona com a gran Metròpoli. Les empreses Forces elèctriques de Catalunya (FECSA) o bé (HECSA) avui totes part de la matriu ENDESA han acabat en mans de ENEL avui italiana, altres més petites, com Elèctrica Caldense o a Estabanell i Pahisa, totes naixien gràcies al desenvolupament de l’energia hidràulica. Recentment estant entrant en el sector aigua empreses com l’espanyola Acciona o bé la francesa Suez i les seves influències, ja no en tenen prou amb el control de les concessions, ara ja volen la propietat d’empreses públiques d’interès general.

Illa energètica,  emmagatzematge/embassaments.

La gestió dels recursos hídrics i la gestió de l’Energia a Catalunya hauria de ser abordada de manera integrada. Insisteixo en el concepte territorial d’illa energètica, base d’una planificació territorial descarbonitzada, l’aigua a casa nostra tindrà un paper fonamental els anys vinents en la consecució dels objectius de gestió de la demanda d’energia, en aquest sentit les grans corporacions intenten el seu control.

La CHE (Confederación hidrográfica del Ebro), el Consorci del Besòs, Aigües Ter-Llobregat, Aigües de Barcelona, Companyia d’aigües de Sabadell, Aigues de Vilafranca, de Matar,  etc., fins fa poc totes eren públiques, avui la privatització ja arriba a nivells alarmants, però legislant això es pot revertir a favor dels interessos del territori i les persones.

Jurídicament, de qui és propietat l’aigua que circula pel territori? L’aigua és un Bé públic. Doncs no hi ha res a dir, la seva gestió sent avui privada en molts casos, és recuperable als interessos generals.

Tornem al model descentralitzat d’illa o illes energètiques interconnectades, l’aigua haurà de jugar un paper molt important, no podem pretendre assolir la sobirania del territori sense el control d’aquests recursos; aigua, sol, vent, biomassa, recursos naturals en benefici del Bé comú i la salvaguarda del Planeta. Entenem l’aigua com un medi viu i de transmissió energètica, fins avui aquest concepte ha anat per separat, uns es dediquen a treure profit de l’aigua com a Bé de consum, i altres a través dels cursos fluvials a treure’n profit energètic a partir d’infraestructures hidràuliques, acabant aquesta aigua sent lliurada amb més o menys encert al Mediterrani. I tots rebent les corresponets factures, els beneficis lluny del territori.


En un context de canvi climàtic, Catalunya patirà episodis de sequeres extremes, i com a tal tindrà dificultats en la gestió de l’aigua potable. Apareix doncs un nou vector, la dessalació per osmosi inversa de l’aigua de mar, les infraestructures dessaladores són una opció factible en contraposició als grans transvasaments, solució que de manera recorrent apareix en episodis de sequera. Però com tot, depèn com es plantegin aquests equipaments, volem dessaladores lligades de manera individual a la venda d’aigua potable o bé les volem integrades en un model públic de gestió energètica de l’aigua?.

En una gestió integrada, l’alt cost energètic de les dessaladores pot resultat irrellevant, aquesta aigua de mar, retorna als embassaments en períodes de màxima activitat solar, fotovoltaica o eòlica, bombada com aigua dolça; per contra aquest circuit secundari ens permet gestionar la demanda elèctrica metropolitana, en definitiva la conca del Ter i del Llobregat són territoris perfectament factibles per a tal fi, atesa la seva poca distància entre la costa i els seus embassaments (La Baells, Sau i Susqueda o el de Boadella) tots per sota de 100 km de curs fluvial, aquest model integrat ha d’incorporar infraestructures territorials d’energies renovables que ens garantiran el futur del País.

És del tot imprescindible desenvolupar les energies renovables lligades al territori, solar, bioenergia, geotèrmica, eòlica, eficiència, posar-les a la màxima potència i utilitzar la hidràulica com a gran acumulador.

Aigua i energia van de bracet, però això no és nou, ara toca la tercera revolució industrial.

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El suïcidi d’Europa.

"En un poblet d'Alsàcia anomenat Mittelbergheim hi he trobat dues plaques, la del poeta polonès Czeslaw Milosz quan sommiava en la Pàtria europea, i la del soldat americà Irving Zurin, nascut a Ohio  vingut a donar la seva vida contra el nazisme, el 29 de novembre de 1944  davant una paret seca d'aquest poblet de terres del Rin. Dues plaques que m'han fet pensar en la deriva d'Europa, si repetim la Història ;  ni poetes, ni soldats l'hi donaran un altre oportunitat." El terror que estem infringint als refugiats és un error històric descomunal, amb les darreres decisions que la UE ha pres, hem convertit el Planeta en una immensa presó, no és possible ni el Dret a la fugida, la fugida dels desesperats ja no és possible , no compte la vida dels teus ni de la teva persona, quan esperar la mort es fa insuportable, s’ha volgut, Oh! Vergonya!, prohibir la fugida, fer-la impossible, no ho intenteu, sereu retornats al punt de partida, on la por, l’horror
Sorprèn llegir “ Eichmann a Jerusalem” d’Hannah Arendt, els nazis van poder identificar als jueus  gràcies als registres d’informació existents , però especialment gràcies als mateixos consells jueus, facilitaren les seves dades a les SS, ( en un primer moment d’acord amb els sionistes creien que el Reich els hi facilitaria una terra pròpia), primer els van concentrar, després aniquilar, la “Endlösung” la solució final al problema jueu en pro de la raça ària escollida. La planificació del genocidi davant la llar de foc, tot fent el típic „Frühstuck“ en una casa al llac de Wannsee als afores de Berlin, tot molt planer, tot molt fàcil, una Conferència de no més hora i mitja,  al gener drl 42, començava la  matança massiva organitzada, logística de ferrocarrils, fins acabar amb l’orquestra de música clàssica a l’entrada de les cambres de gas, la música per a facilitar l‘accés submís a la mort administrada per botxins cultes. Havent llegit les declaracions d’Eichmann al judici a Jerusa

Mecanismes de descarbonització en els territoris:

Davant l’emergència climàtica, els territoris han prendre mesures en els seus processos de gestió pública i privada associats als vectors: -           aigua -           residus -           energia ?? -           Bioenergia.... Si creuem els acords de descarbonització europea, aprovats recentment per la nova Comissió europea, a partir del que s’ha anomenat “GREEN DEAL” i ho fem amb les obligacions definides per a la EU anomenades BREF o bé MTD (Millors tècniques disponibles), Directiva 2010/75/ EU, veurem que tenim els instruments necessaris per tal de fer propostes útils als ents públics, aquells que tenen com a tasca de gestió els vectors: aigua i residus . Ens adonem també que es del tot necessari si volem assolir objectius de descarbonització, incorporar el vector energia  en la gestió de infraestructures de gestió de l'aigua i de residus, cal arreu aplicar la Directiva BREF, i així assolir amb èxit, estratègies que permetin transició energètica