Passa al contingut principal

Reflexions des de terres del Rin (XX)



Avui he agafat el tramvia, aquí en diuen tramway i això que som a França, però hi ha paraules que de l’anglès s’han incorporat sense cap problema al francès, com el week-end, també hi ha week-end, bé jo surto de la feina el divendres amb un “schönes Wochenende” i arribo a l’escala de casa amb un “bon week-end”, divertit no?, en poc espai de temps tres paraules de llengües diferents. Però torno al tramvia, avui he anat a fer una mica d’excursió socio-urbana, vaja que he agafat diferents línies de tram per a copsar les diferències dels barris de la ciutat, tenia interès en veure com viuen les persones en funció del barri, això és fàcil de veure i observar quan vas en tramvia, aquest mitjà de transport és utilitzat socialment per a totes les classes socials, no crec que això passi a Barcelona, on el metro és normalment utilitzat per a les classes populars, vaja que la gent  de Pedralbes o Sarrià molts solen agafar el cotxe, ell taxi o la moto i no pas el metro o el bus o potser m'equivoco?.


 El tramvia és un dels mitjans més còmode i útil per a rebaixar la petjada ecològica de les ciutats, llàstima que sigui tan difícil retornar aquest mitjà a la ciutat de Barcelona. Fa 20  anys que Estrasburg va fer aquesta aposta i n’és un exemple clar de qualitat de transport i per tant de qualitat de vida a la ciutat, combinat a més amb la bicicleta, tot fa que el trànsit estigui realment molt pacificat.

Els barris que he visitat són els que en podríem considerar la “banlieu” d’Estrasburg, evidentment la població pateix les característiques pròpies de manca de recursos, hi ha una cosa però que m’ha sorprès la gran quantitat de perruqueries que hi havia, especialment barberies, i m’ha vingut al cap una gran pel·lícula “Le mari de la coiffeuse”, però després fixant-m’hi més,  he vist que eren barbers, bé també té la seva gràcia, no és el mateix que la perruquera de la peli, però que haig de dir jo que soc fill de perruquer, he pensat que el meu poble pels anys setanta no era tampoc tan diferent d'aquests barris, al mateix Carrer Gran hi havia en un tram de menys de 100 metres, dos barbers i dos perruquers, en Roca i en López només homes,  l Escarlata i el meu pare l’Antonio que eren perruquers i barbers alhora, i una mica més enllà encara hi havia en Calls, vaja que aquest barri i gual que el Carrer Gran del meu poble conserva l’essència de l’estètica i el bon gust.

Les polítiques urbanístiques dels darrers anys intenten acostar serveis i esponjar aquests barris socialment més marginals, s’ha iniciat un procés d’urbanisme integrador que incorpora criteris de baix consum energètic i de mobilitat baixa en carboni, vaja fora cotxes,,  integrant edificis a espais verds oberts, amb clars criteris paisatgístics, amb un objectiu definit, millorar la biodiversitat de la ciutat i la qualitat de vida de les persones, esponjar i treure tensions obrint espais de lleure i convivència. Aquest nous barris anomenats “ecoquartiers” estan especialment adreçats a parelles joves, però també n’hi ha especialment pensats per a gent gran, s’aixequen en espais recuperats de zones degradades i configuren una trama que poc a poc anirà dotant de mitjans i serveis indirectes també als barris més perifèrics de la ciutat.

Un element important de ressaltar d’Estrasburg és que no utilitza pesticides i el mateix servei de parcs i jardins té cura de nombrosos ruscs d’abelles per promoure la pol·linització sent exponent de respecte al medi urbà i natural.






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Transicions i territoris.

  Fa poc, assistint en unes jornades anomenades, energia, ecologia i sobirania, persones amb criteri pretenien argumentar de totes les maneres possibles que ens cal fer un salt qualitatiu i especialment quantitatiu en la implantació de les EERR a Catalunya, res a dir, ben cert és l'endarreriment i la imperiosa necessitat de fer un salt endavant, o ara o mai. Ja són molts els que han assumit que a Catalunya no assolirà cap independència energètica i que la dependència energètica agreujada pel tancament nuclear (tot i que ja s'albiren pròrrogues) és ja una evidència difícil de negar. Si ens mirem, sempre ho he intentat fer així, els territoris com espais definits en aspectes geofísics i biofísics i que aquests tenen una importància vital en la relació del medi físic amb les poblacions humanes i activitats econòmiques que s'hi desenvolupen, aleshores, no puc deixar de fer segmentacions en el mapa que són i així ho entenc i ho he defensat abastament, claus per a comprendre ...

Compost de quartier: Humusculture

Pour bien organiser un centre de compostage de quartier et en toute sécurité, il faut au moins 3 composteurs.  1.- La phase thermophile, celle qui travaille le plus. 2.- Phase de maturation, tous les 2-3 jours il reçoit du MO du composteur 1 et une fois plein il est laissé à maturation pendant 3 mois. 3.- Redémarrer le composteur.   

Reflexions des de terres del Rin (XVI)

Amb el pare anàvem a treure els gossos, sí, així ho dèiem, crec que a moltes cases de La Garriga i del rerepaís, el meu poble era rerepaís, Barcelona quedava molt lluny, la canalla sabíem tots que volia dir treure els gossos, no pas com ara que es passeja amb el gos. Treure els gossos era imprescindible, el meu pare era caçador, val a dir que ho era per a la seva estima a la natura, li agradava més treure els gossos que anar a caçar, gaudia darrere dels animals, veure'ls com es movien nerviosos entre les bardisses, fins que de cop aixecaven un conill o alguna vegada fins i tot la perdiu sommiada. Eren temps en què encara hi havia vida per les vinyes i camps que s’enfilaven cap a Santa Margarida. El meu poble, com a moltes de les comarques al voltant de la ciutat de Barcelona, vam viure a finals dels seixanta i especialment pels setanta, aprofitant els finals del franquisme, un creixement econòmic i urbanístic descontrolat i desmesurat en què els terrenys bàsicament de secà i f...